Zoals in een ander artikel op onze website te lezen valt, worden nano deeltjes op grote schaal gebruikt door de natuur. Dit heeft onderzoekers van nanotechnologie aan het denken gezet. De natuur is hiermee een grote inspiratiebron geworden voor allerlei futuristische technologieën. In dit artikel lichten we een aantal van deze ideeën toe.

Lotusan

Voor het product Lotusan is gekeken naar de waterafstotende werking van de lotusbloem. Met dit idee in hun achterhoofd hebben ontwikkelaars een nano laag op basis van acryl weten te produceren. Dit product kan vervolgens net als een verflaag op gevels worden aangebracht.

Het doel hiervan is dat vuil, zoals roetstof een stuk minder snel aan de verflaag kan hechten.

Tijdens een regenbui spoelt al het vuil moeiteloos van de gevel. Alg- en schimmelgroei krijgt hierdoor veel minder kans zich te hechten, en dus blijft de gevel stukken langer mooi en verzorgd. Een groot voordeel hiervan is tevens dat het schilderwerk veel langer mee zal gaan. Dit heeft op zijn beurt dus weer grote voordelen voor het milieu.

Kleven in plaats van afstoten

In tegenstelling tot afstotende eigenschappen, zijn wetenschappers ook gaan kijken naar de klevende eigenschappen in de natuur. Zo bestaat er een speciaal medisch verband dat erg bruikbaar is na een operatie. Dit verband is vele malen sterker dan het tot op heden gangbare verband. Het lichaam is daarnaast in staat om dit verband af te breken.

Nog twee producten waarvoor de klevende eigenschappen van specifieke nano deeltjes zullen worden toegepast, zijn ‘magneten’ welke aan elk willekeurig oppervlak blijven plakken en een klittenband dat nooit zal slijten. De gekko is hiervoor een grote inspiratiebron geweest.

Sterker dan sterk

Met spinnenzijde als voorbeeld, zijn technologen van het Max Planck Instituut uit Duitsland aan de slag gegaan met het maken van een supersterk materiaal, dat toch zeer licht van gewicht is. Ze kwamen erachter dat door het toevoegen van metaalionen aan spinnenzijde, dit materiaal vele malen sterker werd. Nanotechnologie kan worden gebruikt voor vrijwel alle redenen, van het coaten van je mobiel tot het zien van de huidige EK-standen, niks is te gek voor nanotechnologie.