Het woord nano komt van het griekse Nanos dat dwerg betekent. Nanotechnologie is dus de technologie die zich bezig houdt met hele kleine deeltjes. Wetenschappers exploreren tal van toepassingsmogelijkheden van deze technologie en het belooft ook veel mogelijk te maken op het gebied van moderne gezondheidszorg. Nano-elektronica behoeft een uitzonderlijk schone omgeving. Omdat met zulke kleine deeltjes gewerkt wordt, is de techniek erg kwetsbaar voor stofdeeltjes. In Leuven bevindt zich sinds 2016 een hypermoderne cleanroom in het

onderzoekscentrum voor nanotechnologie. Daar worden microchips gemaakt voor verschillende toepassingen, waar onder duurzame en toekomstgerichte gezondheidszorg. Nanotechnologie is zeer breed inzetbaar en veel grote bedrijven veroveren de markt met moderne producten die gebruik maken van de wetenschap over de dwergdeeltjes.

In de gezondheidszorg zou nanotechnologie kunnen bijdragen aan het bieden van medische behandelingen die veel meer specifiek op het zieke of aangedane gebied van het lichaam gericht zijn. Een microcomputertje zou in het lichaam naar de goede plek kunnen reizen om daar een manipulatie uit te voeren die de patient helpt. Dit zou mogelijk veel effectiever kunnen zijn dan huidige vormen van het toedienen van medicatie die in de gehele bloedbaan en dus in het gehele lichaam terecht komt en niet alleen daar waar het gewenst is. In het ideale geval zouden door de toepassing van dergelijke microcomputers ook minder bijwerkingen voor patiënten merkbaar kunnen zijn. De nanotechnologie zou wellicht een therapie kunnen bieden die geen ongewenste neveneffecten met zich mee brengt.

Wie nu denkt dat de medische toepassingen van nanotechnologie zich beperken tot microcomputers die in het lichaam kunnen worden ingebracht heeft het mis. Nanotechnologie kan ook medische en huishoudelijke apparatuur verbeteren, zoals bij de luchtbevochtiger die

in deze advertentie wordt aangeboden. De fabrikant claimt extra hygiëne door het gebruik van nanotechnologie. Zo kan nanotechnologie ook ingezet worden voor het verbeteren van meer alledaagse gezondheidsproducten en niet alleen voor uiterst specialistische medische toepassingen. Niet alleen artsen en hun patiënten kunnen profiteren van moderne uitvindingen die gebruik hebben gemaakt van nanotechnologie. Ook gewone burgers kunnen er hun voordeel mee doen. Nadeel van deze nieuwe techniek is nog wel dat er niet veel bekend is over eventuele negatieve bijeffecten van het gebruik ervan.