De uit Californië afkomstige Josiah Zayner is wetenschapper en gespecialiseerd in biohacking en aanverwante zaken. Hij vergaarde voornamelijk bekendheid door de vele experimenten die hij op zichzelf uitvoerde rondom dit voor velen discutabele onderwerp. Zijn doel is om genetische manipulatie zoals CRISPR toegankelijker te maken voor het grotere publiek.

Ervaring

Zayner werkte op zijn 19e als programmeur bij Motorola, de Amerikaanse multinational gespecialiseerd in communicatietechnologie. Hij haalde daarnaast zijn Bachelor of Arts (BA) in plantenbiologie aan de Southern Illinois University, en zijn PhD in biofysica aan de Universiteit van Chicago. Ook behaalde Zayner de titel Master of Science in cel- en moleculaire biologie aan de Appalachian State University.

Zijn werk

Voor het NASA Ames Space Synthetic Biology Research Center in Californië werkte Zayner onder andere aan een ontwerp om de planeet Mars leefbaar te maken. Tijdens zijn dienstverband analyseerde Zayner tevens spraakpatronen in Twitter, online chat en boeken, waarbij hij ontdekte dat de taal welke door mensen gebruikt wordt op Twitter en bij online chatten een stuk dichterbij de gesproken taal ligt dan bij schrijftaal.

Naarmate de tijd verstreek begon Zayner te merken dat het wetenschappelijke werk van de NASA een stuk minder innovatief was dan hij aanvankelijk had verwacht. Dit resulteerde in zijn vertrek in januari 2016. Hierop volgend lanceerde hij een crowdfundingcampagne om CRISPR-kits te kunnen gaan leveren aan het grotere publiek, zodat zij zelf konden gaan experimenteren met het bewerken van onder andere bacterieel DNA. Gelijktijdig zette hij zijn afstudeerbedrijf “The ODIN” voort. The ODIN is een firma welke kits verkoopt aan het grotere publiek zodat zij thuis kunnen experimenteren met biohacking. Vanaf mei 2016 had The ODIN 4 werknemers en opereerde het bedrijf vanuit de garage van Zayner. Het bedrijf bestaat op dit moment nog steeds en verkoopt diverse interessante producten waarmee mensen zelf proefjes kunnen doen op het gebied van bio-engineering.