Wat is biohacking?

Aangezien nanotechnologie een vorm is van biohacking, willen we u wat meer inzicht te geven in dit specifieke onderwerp. Wellicht zult u dan ook wat meer duidelijkheid krijgen over nanotechnologie zelf.

Meerdere technologische ontwikkelingen vallen onder de noemer biohacking. Dit maakt het dan ook direct een vrij breed en zeer ingewikkeld begrip. Kunstmatige intelligentie is, naast nanotechnologie, een van de technieken welke we verstaan onder biohacking.

Gezien de term biohacking nog geen vastomlijnde definitie heeft, hebben we diverse omschrijvingen voor u op een rijtje gezet.

  • Omgaan met biologie, met de mindset van een hacker
  • De optimalisatie van het lichaam door het gebruik van technologie en biologie
  • De optimalisatie van het leven en lichaam, door gebruikmaking van biologie, technologie, persoonlijke experimenten en systeemdenken
  • De symbiose van lichaam en technologie
  • Het verbeteren van de cognitieve en fysieke prestaties, door gebruik te maken van technologie
  • De beïnvloeding van je omgeving met als doel zo optimaal mogelijk te functioneren.

U ziet wel, de term biohacking is een zeer omvangrijk begrip. Afhankelijk van de mate van interesse voor deze technologie en de mening die u daarbij heeft, zult u zich wellicht in meer of mindere mate met één van deze definities kunnen vereenzelvigen.

Het verbeteren van de prestaties

Een steeds groter wordende groep mensen past biohacking al op zichzelf toe. De voornaamste reden om dit te doen is om beter te presteren in het dagelijks leven. Dit kan zowel op fysiek niveau zijn als op geestelijk niveau.

Verschillende toepassingen van biohacking

Het implanteren van chips in het lichaam is een vorm van biohacking. Dit wordt ook wel ‘DIY Grinding’ genoemd. Mensen implanteren bijvoorbeeld een NFC chip in hun hand. NFC staat voor Near Field Communication. Met zo’n chip kunnen kleine hoeveelheden data draadloos worden uitgewisseld binnen een straal van 10 centimeter. Een veel gebruikte toepassing van deze NFC chips is bijvoorbeeld het ontgrendelen van een deur.

In de medische wereld zullen we in de nabije toekomst de mogelijkheid hebben om door middel van nanotechnologie, techniek aan te brengen in ons lichaam. Denk hierbij aan techniek welke plaats zal vinden in onze bloedbaan of zelfs in onze haren. Hiermee kunnen we straks specifieke eiwitten of voedingsstoffen naar de juiste plek in ons lichaam vervoeren.

In feite maken al duizenden mensen gebruik van een vorm van biohacking zonder dat ze daar wellicht ooit over nagedacht hebben. Denk maar eens aan een pacemaker. Dit kleine apparaatje dat onderhuids wordt aangebracht zorgt dat het hartritme in de gaten gehouden wordt en stuurt deze zo nodig bij. Het meet en verbeterd dus de functies van een lichaam.

Kortom, of u nu positief bent over biohacking en het volkomen verantwoord vindt of juist niet, een ding is zeker: biohacking zal een grote impact gaan hebben op ons leven (boek). Niet alleen op persoonlijk niveau, maar ook in onze samenleving en maatschappij.