We begeven ons met zijn allen natuurlijk steeds meer in een online wereld, en verzenden en ontvangen hierbij talloze gevoelige gegevens van en naar online bedrijven. Al deze bedrijven en diensten worden hiermee verplicht om hun beveiliging goed op orde te houden. Denk maar eens aan je Digi-D, je bankpas scanner, aan de Unibet Casino-beveiliging of zelfs het inlogsysteem van je e-mail. Nanotechnologie speelt bij deze beveiligingssystemen een steeds grotere rol. In dit artikel gaan we daarom wat dieper in op een nieuw beveiligingssysteem dat mogelijk gemaakt wordt door nanotechnologie.

Nanocoating

Met de Quantum-Secure Authentication, afgekort QSA, hebben onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven en het MESA+-instituut een methode ontwikkeld waarmee ze sleutels kunnen uitlezen welke niet kunnen worden gereproduceerd of gefalsificeerd. Ze werken met dit systeem op basis van kwantumfysica, en het kan voor diverse doeleinden worden gebruikt. Denk hierbij aan creditcards, sloten van auto’s en identiteitsbewijzen. Alles is straks onmogelijk om te kraken.

Het constante gevecht tussen criminelen en beveiligingsprofessionals vraagt nu eenmaal om geavanceerde maatregelen. Die zijn met dit systeem dichterbij dan ooit.

Het QSA systeem werkt op de volgende wijze. Een pasje, bijvoorbeeld een creditdard, wordt voorzien van een extreem dun laagje verf. Deze coating bevat miljoenen nanodeeltjes. Op het moment dat er een lichtdeeltje door middel van een scanner in het laagje coating gestuurd wordt, zal het tussen deze nanodeeltjes op en neer stuiteren. Dit gaat net zo lang door totdat het lichtdeeltje weer ontsnapt.

Het is vervolgens mogelijk om de lichtdeeltjes in een compleet uniek patroon de coating in te zenden. Dit patroon vormt de vraag. Op het moment dat de lichtdeeltjes de coating weer verlaten, verschijnen zij in een ander uniek patroon weer aan de oppervlakte van de coating. Dat patroon vormt het antwoord op de vooraf gestelde vraag. De scanner leest dit patroon vervolgens. Klopt het patroon van de lichtdeeltjes? Enkel dan zal het pasje goedgekeurd worden.

Speciaal licht

Wanneer een scanner gebruik maakt van normaal licht, dan zijn er meer fotonen dan lichtstipjes. Dit betekend dat een crimineel het patroon van deze lichtstipjes zou kunnen opmeten, om vervolgens het juiste patroon terug te sturen.

Met het gebruik van kwantumfysica is het mogelijk een lichtdeeltje op meerdere plekken tegelijk te manifesteren. Op deze manier kan er dus een specifiek patroon richting de coating worden gestuurd dat minder fotonen bevat dan lichtstipjes. (Elke foton kan immers meerdere lichtstipjes voortbrengen, doordat deze op meerdere plekken tegelijk kunnen bestaan.) Een kwaadwillend persoon kan op deze manier dus nooit het patroon opmeten. Hij weet immers niet hoeveel lichtstipjes er per foton opduiken. Tevens heeft hij geen idee van het patroon van deze lichtstipjes. Kortgezegd: Een crimineel weet niet welke vraag er gesteld wordt, laat staan dat hij het antwoord weet.

Beveiligingssystemen

Met deze nanocoating en het bijbehorende systeem kunnen enorm veel beveiligingssystemen worden verbeterd. Het is een relatief goedkope technologie welke reeds beschikbaar is voor bedrijven. De uitleesapparatuur bestaat uit een eenvoudige laser, een chip en een beeldsensor, en de nanocoating is zeer gemakkelijk aan te brengen. QSA is dus een systeem dat u in de toekomst hoogstwaarschijnlijk zult gaan gebruiken om in te loggen in, een voorbeeldje, uw e-mail account.